Állásfoglalás a Székely Szabadság Napján tartandó felvonulásról

A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), a Minta felháborítónak tartjuk, Marosvásárhely polgármesterének hozzáállását a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szervezett megemlékezéssel és felvonulással kapcsolatban. Véleményünk szerint Dorin Florea polgármester úr, szánt-szándékkal és mindenféle más megfontolás nélkül akadályozza a Székely Szabadság napja alkalmából megszervezett eseményt.

Mivel Románia jelenleg hatályos törvényei szerint, pontosabban 1991/60-as törvény értelmében a megemlékező felvonulások nem engedélykötelesek, ezért arra bátorítunk mindenkit, kiváltképp a szervezőket, hogy tekintsenek el, a polgármester aggályoskodásától és az esemény szervezését az eredeti tervek szerint folytassák.

A szabadságért életüket áldozó mártírok, a '48-as magyar forradalom közelsége, a márciusi ifjak szellemisége kötelez, hogy minden erdélyi magyar és székely szembeszegüljön az ilyen fajta jogtiprással. Nem tűrhetjük, hogy megtagadják alkotmányos jogainkat, a szabad véleménynyilvánítás és a gyülekezés jogát. Nem tűrhetjük, hogy a hatalom megakadályozza a jogos autonómiaigény – felvonulás formájában történő – kinyilvánítását.

Mi, fiatalok itthon akarunk biztos jövőt építeni magunknak és unokáinknak. Egy szabad és gazdaságilag fejlődő Székelyföldet akarunk, ahol családunk és egész közösségünk boldog jövőjét biztonságban felépíthetjük. Mindennek alapköve Székelyföld területi, gazdasági és közigazgatási önrendelkezése. Ezért akár a tavalyi évben, idén is szervezeteink részt vesznek a felvonuláson is, mivel az erkölcsi és törvényes jogunk.

A fentieket figyelembe véve, az említett ifjúsági szervezetek, tehát nyomatékosítjuk, hogy március 10-én részt veszünk a Székely szabadság napján tartandó megemlékezésen és az azt követő felvonuláson is és reményünket fejezzük ki, hogy sem a szervezők sem partnereiknek nincs szándékában fejet hajtani e nyilvánvaló jogtiprásnak.

Tőke Ervin – a Minta elnöke

Fancsali Barna - a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke

Sorbán Attila Örs – az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke

 2014.02.21.