Székely szabadság napja: betiltották a marosvásárhelyi felvonulást

A Maros megyei törvényszék elutasította hétfőn a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) keresetét, és törvényesnek találta Dorin Florea polgármester határozatát, amely a jövő hétfőre csak megemlékezést engedélyezett Marosvásárhelyen, tiltakozó felvonulást nem – közölte Kincses Előd, az SZNT ügyvédje.

Kincses elmondta: a törvényszék azt követően hozott döntést a felvonulás ügyében, hogy hétfőn érdemben is megtárgyalta az ügyet.

Az ügyvéd hozzátette, nem ismeri a bírák indoklását, de veszélyesnek tartja a törvényszéki határozatot, mert – mint fogalmazott – nem biztosítható, hogy a rendezvény több tízezer résztvevője úgy menjen haza, hogy ne használja a betiltott útvonalat.

„Nincs annyi helikopter, hogy elkerülhessék az emberek a főteret” – tette hozzá az ügyvéd. Kincses Előd szerint fennáll annak a veszélye, hogy a csendőrség fellép azok ellen, akik a Székely vértanúk emlékművénél tartandó, engedélyezett megemlékezésről hazafelé tartanak, ez pedig mindenképpen elkerülendő.

„Azt tanácsolom Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács elnökének, hogy forduljunk memorandummal a miniszterelnökhöz, és kérjük, hogy utasítsa a prefektust a polgármesteri határozat bírósági megtámadására” – magyarázta az ügyvéd.

Kincses Előd nyilvánvalónak tartotta, hogy a polgármester tiltása törvénytelen. A törvény értelmében ugyanis a városvezető a bejelentést követő 48 órában emelhetett volna kifogást a rendezvény ellen. Az SZNT tavaly december 9-én jelentette be a március 10-re tervezett rendezvényét, Dorin Florea pedig csak ez év február 17-én kifogásolta a tervezett felvonulást. Az

SZNT korábban azt közölte: százezer embert vár a Székely szabadság napja elnevezésű rendezvényére a marosvásárhelyi Postarétre, a Székely Vértanúk Emlékművéhez. A Székely szabadság napja tavalyi rendezvényén a szervezők szerint 30 ezren, a rendfenntartók szerint ötezren vettek részt.

 

2014.03.03.

Forrás: kronika.ro