Menetelés helyett hazamenés

Nem lesz szervezett menetelés a Székely Szabadság Napján a marosvásárhelyi Postarétről a város főterére, ha Victor Ponta miniszterelnök nem utasítja Corneliu Grosu prefektust, hogy érvénytelenítse Dorin Florea polgármester tiltását – jelentette ki kedden délben Izsák Balázs.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a városatya tiltását felháborítónak és jogtiprónak tartja, szervezetük nem akciócsoport, mely ne tartaná tiszteletben a törvényt. „Mi nem akarjuk a kijevi Majdaná alakítani Marosvásárhely főterét” – nyilatkozta a Székelyhonnak Izsák. Kérdésünkre, hogy mit válaszol az esetben, ha a székely vértanúk emlékhelyén, a megemlékezés után valaki a tömegből felveti, hogy most mi legyen, induljanak el a főtér felé vagy ne, az SZNT elnöke elmondta, hogy az ünnepély lejárta után ő mindenkit arra fog kérni, hogy a járdát használva, méltóságteljesen menjen haza. A székely tanács ügyvédje, Kincses Előd szerint egy több tízezres tömeggel lehetetlen betartatni a tiltást, annál is inkább, hogy sokan csak a volt November 7. lakótelepen, a Szentgyörgy utcán és a főtéren keresztül tudnak hazajutni. „Azt mondja meg nekem valaki, hogy egy néhány osztállyal rendelkező csendőr miként tesz majd különbséget a menetelés és a hazamenés között, amikor az még egy vájt fülű szekus tisztnek is nehézséget jelentene” – fűzte hozzá Kincses, aki viccesen megjegyezte, hogy az országban nincs annyi helikopter, amennyivel a tömeget „kiemelhetnék” a vértanuk emlékoszlopa mellől és hazarepítenék a belváros fölött. „Komolyra fordítva a szót, kérdezem, miként lehet egy marosvásárhelyi magyarnak megtiltani azt, hogy bemenjen az ősei által épített főtérre?” – tette fel a költői kérdést a jogász.

„A városházának nem áll szándékában megtiltani az embereknek, hogy a főtéri járdát használják” – jelentette ki lapunknak Valentin Bretfelean, a városi rendőrség ügyvezető igazgatója. Mint hangsúlyozta, az emberek éppen úgy távozhatnak, ahogy érkeztek, azaz civilizáltan, románellenes rigmusok skandálása nélkül. „Nem akarok olyan cigánykodást, mint a tavaly, amikor a tömeg egy része azt kiáltotta, hogy kifelé a bocskorosokkal!” – tette hozzá az önkormányzati fennhatóság alatt álló rendőrség vezetője.

Kincses Előd emlékeztetett arra, hogy a fővárosban számos olyan bejelentetlen tüntetésre és utcai felvonulásra szokott sor kerülni, amikor a rendőrség és a csendőrség végzi a kötelességét, és ügyel a tömeg testi épségére. Véleménye szerint a március 10-ei postaréti megemlékezésre érkező tömeg akár úgy is értelmezhetné Dorin Florea késői kifogásait, mint a polgármester hallgatólagos beleegyezését, ugyanis a gyülekezési törvény tisztán leszögezi, hogy az elöljáró a bejelentés leadásától 48 órán belül tilthatja be a rendezvényt. Az SZNT előbb 2013 májusában, majd az elmúlt év decemberében tette le a Székely Szabadság Napjával kapcsolatos bejelentését. „A polgármesteri hivatal tudatosan és rosszindulatúan húzta az időt. Tiltó döntésével alapvető emberi jogokat, azaz a gyülekezéshez való jogot és a szólásszabadság jogát sértette meg” – fejtette ki Izsák Balázs, aki az SZNT nevében kedden délután Victor Pontához fordult jogorvoslatért.

A szervezet nem csak az idei rendezvényről nem mond le, de az elmondottak szerint március 10. után már rögtön jelezni kívánja a városházának, hogy jövőben harmadszorra is megtartja a postaréti megemlékezést, amit a tömeg a prefektúra elé való menetelése fog követni.

 

2014.03.04.

Forrás: szekelyhon.ro