Fontos, hogy a székelyeknek is legyen nemzeti ünnepük

Március 10-én, a Székely Szabadság Napján igenis lesz megemlékezés Marosvásárhelyen, a Postaréten – hangsúlyozta a Székely Nemzeti Tanács udvarhelyi és széki elnöksége a kedden tartott sajtótájékoztatón. Udvarhelyszék több településéről is indulnak majd autóbuszok a székelyek nemzeti ünnepére, jelentkezni legkésőbb péntekig lehet.

„Arra biztatjuk az udvarhelyszékieket, hogy minél többen vegyenek részt az ünnepségen. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy ne dőljenek be a provokációnak, illetve a megemlékezés alkalmával ne hangoztassanak a román közösségre sértő kifejezéseket, ugyanis az, hogy incidensmentesen járjon le az esemény, tőlünk is függ” – fejtette ki Biró Edit, az SZNT udvarhelyi szervezetének elnöke. A székely szimbólumok használata mellett a Székely Szabadság Napjának megünneplése is a székely nemzeti öntudat megerősítését szolgálja, az SZNT hagyományteremtő szándékkal vesz részt már több mint tíz éve a marosvásárhelyi megemlékezésen – mondta el Thamó Csaba, a szervezet udvarhelyszéki elnöke.

„Fontos, hogy a székelyeknek is legyen saját nemzeti ünnepük, hisz március 15-e összmagyar nemzeti ünnep. A székely szabadság egyébként szervesen összefügg az önrendelkezéssel, így a Székely Szabadság Napja is beilleszkedik az SZNT mindenkori autonómiatörekvéseibe” – tette hozzá Thamó, majd hozzáfűzte: súlyos jogsértésnek tartja a felvonulás megtiltását. „Az SZNT alkotmányos és törvényes eszközöket alkalmaz céljainak elérése érdekében, ebbe természetesen beletartozik a polgári engedetlenség is” – mondta el.

Udvarhelyszéken egyébként Székelyvarságról, Szentegyházáról, Parajdról, Korondról, Székelyderzsből, valamint Székelyudvarhelyről is indítanak autóbuszokat hétfőn Marosvásárhelyre. Udvarhelyen 14 órakor a Márton Áron térről indulnak a buszok, melyek egyike Székelykeresztúr felé is vesz fel utasokat. A szállítási költség személyenként 20 lej. Iratkozni péntekig, március 7-éig lehet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székelyudvarhelyi irodájában (a Demokrácia-központban), a Vár utca 4. szám alatt vagy a 0744–135083-as telefonszámon, a Magyar Polgári Párt udvarhelyi szervezetének székhelyén, a Kossuth Lajos utca 20. szám alatt vagy a 0742–159715-ös telefonszámon, illetve a Bethlen Gábor utca 17. szám alatti irodában hétköznapokon 10 és 15 óra között. A szervezők továbbá arra kérik a részvevőket, hogy lehetőség szerint mindenki vigyen magával székely zászlót és öltözzön székely ruhába, a közösségek pedig vigyenek településtáblát.

 

2014.03.04.

Forrás: szekelyhon.ro