Marosvásárhelyre figyeljen a világ

A világ magyar közösségeihez intézett tegnapi felhívásában Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke azt kérte, a Székelyföld területi autonómiája mellett a gyülekezési jog és a szólásszabadság tiszteletben tartásáért is tüntessenek hétfőn Románia nagykövetségei előtt.

Felhívásában az SZNT elnöke azt kérte a világ magyar közösségeitől, hívják fel országuk kormányának és egész társadalmának a figyelmét arra, hogy abban az országban tér vissza az alapvető emberi jogok megsértése, amelyben 1989-ig „Európa leg­embertelenebb és legsötétebb diktatúrája működött”. Izsák arra utalt, hogy Maros­vásárhely polgármestere csak részben hagyta jóvá a székely szabadság napja elnevezésű rendezvényüket. Engedélyezte, hogy megemlékezést tartsanak a székely vértanúk emlékművénél, de megtiltotta, hogy – a tavalyi forgatókönyvnek megfelelően – a tömeg a városközpontba, a prefektusi hivatalhoz vonuljon a demonstráció petíció­jával.

Izsák Balázs közölte, a felvonulást csak akkor tarthatnák meg, ha keddi kérésüknek megfelelően a prefektus támadná meg a törvényszéken a polgármester részleges tiltást megfogalmazó határozatát. A prefektusi óvás ugyanis felfüggeszti a rendelkezés hatályát. „Jogainkat alkotmányos úton, a jog és a demokrácia eszközével akarjuk kivívni. (...) Még ebben a küzdelemben is, amelyet a felvonulás betiltása ellen folytatunk, a törvénytisztelő közösség áll szemben a jogsértő, a diktatúra hagyományait éltető hatósággal” – fogalmazott Izsák. Az SZNT elnöke arra kérte a világ magyarságát, figyeljen Marosvásárhelyre. A Duna televízió helyszíni, élő közvetítésén keresztül legyenek tanúi annak, hogy a székelység méltósággal, hittel, békésen, de változatlan kitartással kiáll a jogaink mellett. „Szükség van arra, hogy ismét székely zászlók lengjenek Bécs, Belgrád, Budapest, Brüsszel, Hága, Cleveland, Helsinki, London, Los Angeles, München, New York, Ottawa, Stockholm, Pozsony, Párizs, Stuttgart, Torontó, Zürich utcáin. Csak így lehetünk sikeresek!” – áll a felhívásban.

Szoboravató után indulás Sepsiszentgyörgyről

Idén először Sepsiszentgyörgyön is megünneplik a székely szabadság napját – közölte tegnap Antal Árpád polgármester. Március 10-én délelőtt ugyanis turul-szobrot avatnak a megyeszékhelyen (a Kőrösi Csoma Sándor utca végén kialakított téren), a rendezvény után pedig autóbuszok indulnak a marosvásárhelyi eseményre. „Részt veszünk a megyeszékhelyi és a marosvásárhelyi rendezvényeken is” – jelentette ki Antal Árpád. (dvk)

 

2014.03.06.

Forrás: 3szek.ro