A magyar kormány beavatkozik az SZNT mellett

A Külügyminisztérium közleménye

A magyar kormány beavatkozik az SZNT mellett Magyarország Kormánya úgy döntött, hogy beavatkozik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) oldalán abba a perbe, amit az SZNT az Európai Bizottság döntése ellen indított az Európai Unió Törvényszékénél. A lépésről a bírói fórumot hivatalosan értesítette a magyar Kormány.

A Bizottság ugyanis 2013. július 25-én formálisan elutasította az SZNT "Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért" címmel benyújtott európai polgári kezdeményezését arra hivatkozva, hogy az nem olyan kezdeményezésre irányul, amely tekintetében a Bizottságnak hatásköre lenne jogalkotási javaslatot tenni. Az SZNT álláspontja ezzel ellentétes.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: "Magyarország Kormánya az Alaptörvényben lefektetett kötelezettségéből fakadóan is kiemelt figyelemmel kíséri a határon túli magyarok sorsát érintő kezdeményezéseket. Azzal, hogy az Európai Unió Törvényszékénél folyó eljárásba történő beavatkozás mellett döntött, a kormány kifejezésre kívánja juttatni azt az igényt, hogy az Európai Unió politikáit közvetetten se lehessen olyan célokra használni, illetve ne legyen olyan hatásuk, amelyek a magyar kisebbséget szülőföldjén hátrányos helyzetbe hozzák. Meggyőződésünk, hogy ez ellentétes lenne a vonatkozó európai értékekkel, elvekkel, jogrenddel."

Kiadó: Külügyminisztérium

2014.03.06.

Forrás: MTI OS