Rendfenntartók: nem a járdán kell vonulni a székely szabadság napi megmozduláson

Engedélyezte a csendőrség Marosvásárhelyen a március 10-ei székely szabadság napi megmozdulást, az ügyről pénteken egyeztettek a felvonulást szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a rendfenntartók képviselői.

Az SZNT közölte: a megmozdulás résztvevőinek idén nem kell a járdán összezsúfolódniuk, a csendőrséggel ugyanis megállapodtak abban, hogy félpályás útlezárás lesz érvényben. Ugyanakkor ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy hegyezett vagy túlságosan hosszú zászlórudat nem fognak engedélyezni az eseményen. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy civilizáltan, „székelyekhez méltóan” viselkedjenek, ne okozzanak gondot törvénytelen feliratokkal, bekiabálásokkal, hiszen „kár volna, ha ezzel vonnánk magunkra a figyelmet”.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közleményben számolt be arról, hogy a március 10-ei, 16 órakor kezdődő megmozdulásra több székelyföldi városból is autóbuszokat indítanak Marosvásárhelyre. Székelyudvarhelyről 13 órakor, a Lidl bevásárlóközpont parkolójából indul busz, előzetesen az EMNT helyi irodájában (Vár utca 4. sz.) vagy a 0266 210 575-ös telefonszámon lehet jelentkezni.

Csíkszeredából március 10-én 12 órakor indul az autóbusz az Erőss Zsolt Aréna elől, helyet foglalni ugyancsak a nemzeti tanács irodájában (Petőfi Sándor utca 7. sz.), illetve a 0762 248 683-as telefonszámon lehet. Sepsiszentgyörgyről is biztosítanak utazási lehetőséget, az érdeklődők az EMNT irodájában (Bánki Dónáth utca 36. sz.) vagy a 0267 310 551-es telefonszámon jelentkezhetnek. Az utasok fél 11-kor gyülekeznek a Bod Péter Megyei Könyvtár előtt, az autóbusz pedig 11 órakor indul el. További részletekről a nemzeti tanács munkatársaitól lehet érdeklődni.

Az SZNT vezetői csütörtökön, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatójukon arról számoltak be, hogy az idei székely szabadság napi megmozduláson is 20–30 ezer résztvevőre számítanak. Idén a rendezvény arculatával a fiatalok fele nyitnak, meglátásuk szerint ugyanis az autonómiaküzdelembe be kell vonni az ifjúságot is.

Forrás: szekelyhon.ro

2017.03.05.