Székely szabadság napja: tüntetésre készül Marosvásárhely

Az SZNT és a csendőrség mobil egysége arra kérte a pénteki marosvásárhelyi megemlékezésre, felvonulásra és autonómiapárti tüntetésre készülő embereket, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket. A szervezők idén a fiatalokat is hatékonyabban megszólítanák.

Az előző évektől eltérően idén problémamentes volt a székely szabadság napján, március 10-én zajló marosvásárhelyi rendezvénysorozat előkészítése – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján László György, a Marosszéki Székely Tanács elnöke. A vásárhelyi megemlékezést, felvonulást és autonómiapárti tüntetést szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselője reméli, ez alkalommal a karhatalom is partnere, nem pedig ellenfele lesz a szervezőknek.

„Egyértelmű, hogy tavaly csendőrségi túlkapások történtek. A bíróság azonban nekünk adott igazat. Ma már a csendőrök is megértették, hogy nem lehet kettős mércét alkalmazni” – mondta a sajtótájékoztató után a magyar közmédiának László György. A szervezők idén is 20-30 ezer embert várnak a megmozdulásra, és arra kérik a résztvevőket, hogy ne hozzanak magukkal kihegyezett zászlórudakat, szúró-, vágóeszközöket. László leszögezte: elhatárolódnak minden olyan szlogentől és bekiabálástól, ami nem az SZNT által megfogalmazott gondolatokat tükrözi” – jelentette ki László György. Hozzátette, volt rá már példa a korábbi években, hogy egyesek revizionista vagy antiszemita szlogenekkel próbálkoztak. Úgy vélte, hogy ezeknek nincsen helyük az SZNT megmozdulásán.

A marosvásárhelyi sajtótájékoztatón elhangzott, a székely szabadság napján idén is a székelyföldi autonómiaigényt szeretnék megjeleníteni, tiltakozni kívánnak a Székelyföld területi egységét sértő régióátszervezési tervek ellen, ugyanakkor sürgetik a vásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium helyzetének a megoldását is.

László György elmondta továbbá, tavaly a csendőrség képviselői négyszer is egyeztetésre hívták a szervezőket, idén azonban az SZNT kezdeményezésére március 3-án már egyeztettek a karhatalom helyi képviselőivel. „Egyetértettünk abban, hogy a Postarétről a főtérig vonuló tömeget nem lehet a járdára szorítani, ezért az egyik közúti sávot használhatják majd a résztvevők. Szeretnénk megelőzni a kellemetlenségeket, ezért arra kérünk mindenkit, hogy senki ne hozzon fehér fegyvernek minősíthető eszközöket, például bicskát” – mondta László György.

Megszólítanák a fiatalokat

A székely szabadság napján tartandó megemlékezés 16 órakor kezdődik a Postaréten, a székely vértanúk vesztőhelyén állított obeliszknél, ahol többek közt a társszervező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Tőkés László is felszólal. A rendezvényen várhatóan beszédet mond a Baszk Nemzeti Párt spanyol parlamenti frakcióvezetője, Aitor Esteban Bravo, valamint Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség (EFA) igazgatója is.

A szervezők idén a fiatalokat is szeretnék hatékonyabban megszólítani, ennek szellemében az SZNT üzenetét a Marosszéki Székely Tanács alelnöke, Szűcs Péter tolmácsolja majd, de felszólal Sorbán Attila Örs, Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) elnöke és a katolikus iskola szülői bizottságának képviselője is. A beszédeket követően Ferencz Csaba SZNT-alelnök felolvassa a résztvevők követeléseit tartalmazó petíciót, a felvonulás után pedig egy tíztagú küldöttség átadja a kormánynak szánt dokumentumot a prefektúra képviselőjének. A székely szabadság napja utolsó mozzanataként 19 órától díjátadó ünnepségre kerül sor a Kultúrpalotában, ahol az SZNT Gábor Áron-díjjal jutalmazza az Európai Szabad Szövetséget, mivel a tavalyi csendőrségi túlkapások miatt többször felszólaltak a nemzetközi fórumokon, és tiltakozó levelet küldtek a romániai belügyminiszternek is.

A karhatalom készen áll

Lucian Goga Maros megyei prefektus tegnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, minden intézkedést megtettek a belügyminisztériumhoz tartozó szervek annak érdekében, hogy a március 10-ére tervezett felvonulást törvényes körülmények közt lehessen lebonyolítani. A csendőrség marosvásárhelyi mobil egysége közleményben figyelmeztetett tegnap a szervezők és a résztvevők törvényben előírt kötelezettségeire. Emlékeztetett arra, hogy a szervezők bejelentése szerint a tömegrendezvényre pénteken helyi idő szerint 16 és 19 óra között kerül sor.

„A csendőrség a feladatainak megfelelően biztosítja és védi az állampolgárok tömegrendezvények szervezéséhez fűződő jogát mindaddig, amíg ezek a rendezvények békésen zajlanak” – áll a közleményben. A csendőrség azt tanácsolta a résztvevőknek, hogy viselkedjenek civilizáltan, ne legyenek részesei a közrend megsértésének vagy csendháborításnak, határolódjanak el a fizikai vagy nyelvi erőszak minden formájától.

Szerzők: Gáspár Botond, Gyergyai Csaba

Forrás: kronika.ro

2017.03.08.