Székelyföld autonómiájáért szólalt fel a polgármester

A fővárosi 22. kerület polgármestere arra kér minden magyarországi politikai szereplőt, hogy hétfőn, a székely szabadság napján a kampányt félretéve álljon a székely autonómia ügye mellé.

Szabolcs Attila polgármester az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt kérte: hétfőn a politikai erők vagy a jelöltjeik részvételével tartandó rendezvényeken „essen egy-két szó” arról, hogy Székelyföld autonómiát kér. Azt írta, ha látja a világ, hogy a magyarokban van mértéktartás, mértékadás, és képesek az összefogásra akkor is, amikor minden pártjuk, politikusuk a konkurensek legyőzésére összpontosít, van esélyük a székelyeknek, hogy célba érjenek.

A Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjelöltjének közleménye szerint a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) pártszimpátiától függetlenül számít mindenkire Marosvásárhelyen és szerte a világban, aki „úgy érzi, hogy 2014-ben az Európai Unióban egy őshonos nemzeti kisebbségnek joga van a kulturális, gazdasági és területi autonómiára”.

Az SZNT a székely szabadság napja alkalmából hétfőn Marosvásárhelyen tart rendezvényt, amelyet azonban a város polgármestere csak részben hagyott jóvá. Engedélyezte, hogy megemlékezést tartsanak a székely vértanúk emlékművénél, de megtiltotta, hogy – a tavalyi rendezvényhez hasonlóan – a tömeg a városközpontba, a prefektusi hivatalhoz vonuljon a demonstráció petíciójával. Az SZNT a Maros Megyei Törvényszékhez fordult, az azonban hétfőn elutasította a tanács keresetét, és törvényesnek találta Dorin Florea polgármester határozatát. A szervezet kedden Victor Ponta miniszterelnökhöz fordult azzal a kéréssel, hogy utasítsa Maros megye prefektusát a marosvásárhelyi felvonulást betiltó polgármesteri határozat törvényszéki megtámadására.

A Székely Nemzeti Tanács korábban azt közölte, hogy százezer embert vár a marosvásárhelyi Postarétre, a székely vértanúk emlékművéhez. Az obeliszk az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés 160 évvel ezelőtt, 1854. március 10-én kivégzett három vezetőjének, Török Jánosnak, Gálfi Mihálynak és Horváth Károlynak állít emléket.

A tavalyi rendezvényen a szervezők szerint harmincezren, a rendfenntartók szerint ötezren vettek részt. Az obeliszk mellett közfelkiáltással elfogadott, Székelyföld autonómiáját követelő petícióval a tömeg a prefektus hivatala elé vonult. A kormány Maros megyei képviselőjének átnyújtott petícióra nem érkezett válasz.

Forrás: MTI

Szerző: KG

2014.03.06.