Aranysárgába és kékbe borul a székely vértanuk emlékművének környéke

A Székely Nemzeti Tanács felhívására minden erdélyi magyar politikai szervezet mozgósítja tagságát, mivel ez az autonómia gyakorlatának is egy próbája. Felhívásában Izsák Balázs elnök arra kéri a világ magyar közösségeit, hogy követeljék a gyülekezési jog, a szólásszabadság tiszteletben tartását Romániában.

A Székely Szabadság Napjának előkészületeiről Oláh Gál Elvira az SZNT kommunikációs alelnökével beszélgetett. Ferencz Csaba a mozgósítással kapcsolatosan elmondta: nagyon fontos, hogy a szervezetek önállóan szervezzék meg tagságukat. Ez a rendezvény nem csak megemlékezés, hanem tiltakozás is egy polgármesteri határozat ellen, amely korlátozza a szabad véleménynyilvánítást, és a gyülekezési jogot, tiltakozás a nemzeti szimbólumainkat ért támadások ellen – nyilatkozta Ferencz. Hozzátette: a székely zászló él, és Marosvásárhelyen ezen a megemlékezésen is aranysárgába és kékbe fog borulni a székely vértanúk emlékművének környéke.

Nem csak Erdélyben tartanak az előkészületek a Székely Szabadság Napjára, március 10-én külföldön is tartanak megemlékezéseket.

A Székelyföldért Társaság mindent megtesz annak érdekében, hogy mozgósítsa a Magyarországon és a határokon túl élő magyarságot a székely-ügy érdekében. Március 10-én a Székely Szabadság Napján a marosvásárhelyi megemlékezéssel egy időben a Hősök terén tartja meg rendezvényét a Székelyföldért Társaság.

A rendezvényen csak civilek szólalnak majd meg, politikai felhang nélkül, hiszen a lényeg, hogy minél több magyar egyszerre fejezze ki támogatását és a székely-ügynek való elkötelezettségét – nyilatkozta György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke.

Szimpátiatüntetést szervez a Hunnia Baráti Kör a székely autonómiáért a Székely Szabadság Napján, március 10-én Stuttgartban. Az eseményen a német közvélemény és a világ figyelmét arra szeretnék felhívni, hogy a székelység az utolsó olyan, egy tömbben élő nemzeti közösség Európában, amelynek nincsen autonómiája.

A szervezők, katalán mintára, mécsesekből fognak kirakni egy 2 x 4 méteres székely zászlót tiltakozva az ellen, hogy a román hatóságok továbbra is üldözik a székely jelképeket!

Kossuth Rádió