Johannis segítségét kéri a néppárt autonómiaügyben

Az autonómiáról folytatott őszinte párbeszéd kezdeményezésére és moderálására kéri Klaus Johannis államfőt Szilágyi Zsolt EMNP-elnök. Szilágyi levelébe leszögezi: a föderális Románia sokkal hatékonyabb lenne.

Az autonómiáról szóló párbeszédre való nyitottságra kéri Klaus Johannis államfőt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. Szilágyi Zsolt vasárnap szerkesztőségünkhöz is eljuttatott, Johannisnak címzett nyílt levelében arra hívja fel az államfő figyelmét, hogy az önrendelkezésért, illetve a föderációs berendezkedésért folytatott törekvések nem a többségi társadalom ellen irányulnak.

A néppárt elnöke nyugat-európai példákkal érvel amellett, hogy "az autonómia stabilitást, jólétet, a különböző nemzeti közösségek, valamint a többség és kisebbség közti egyetértést eredményez”.

Mint kifejti: olyan modellekről van szó, amelyek több száz éves hagyományra tekintenek vissza a térségben.

„Egy olyan nemzeti közösség jövőjéről beszélünk, melynek tagjai román állampolgárok, akik Romániában dolgoznak, itt adóznak, betartják az ország törvényeit, és békében kívánnak élni román nemzetiségű szomszédjaikkal” – hangsúlyozza a nyílt levélben az EMNP elnöke.

Szilágyi úgy fogalmaz: meggyőződésük, hogy Johannisnak is szándékában áll megreformálni a romániai hatalmi viszonyokat, hogy az erdélyiek ne úgy gondoljanak Bukarestre, mint „korrupt, cselekvőképtelen hatalomra, mely nem tudja megfelelő módon hasznosítani a rendelkezésére álló lehetőségeket és forrásokat”.

Az EMNP álláspontja szerint olyan reformra lenne szükség, amely figyelembe veszi az évszázadok során kialakult történelmi régiókat, ebben a német föderációs modell lehet irányadó.

Szilágyi leszögezte: a föderális Románia sokkal hatékonyabb lenne, mint a mostani központosított ország.

A pártelnök főként azt fájlalja, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek szerepéről, helyzetéről és jövőjéről még mindig nem indult el őszinte és szervezett párbeszéd, ezért a kisebbség tagjai továbbra is úgy érzik, hogy a mindennapokban másodrangú polgárokként kezelik őket.

Szilágyi Zsolt az államfő székelyföldi látogatása alkalmából arra kéri Johannist, hogy kezdeményezzen diskurzust, és mint a legmagasabb közjogi méltóság, alkotmányos kötelezettségének megfelelően legyen moderátora az autonómiáról folytatott román-magyar párbeszédnek”.

„Az általunk felvázolt problémákat a modern Európában a párbeszéd, a közös megegyezés, a kompromisszumok és a politikai-adminisztratív megállapodások útján oldották meg, melyek modern intézményes megoldást eredményeztek minden esetben” – hangsúlyozza az EMNP elnöke.

Forrás: kronika.ro

2017.07.17.