Paşcan válasza Szilágyinak: a magyarok másodrangú polgárnak tekintik az erdélyi románokat

Marius Paşcan Maros megyei képviselő sajátos világértelmezésről tett tanúbizonyságot annak kapcsán, hogy Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke az autonómiáról szóló párbeszédre szólítja Klaus Iohannis államfőt.

A magyar közösségnek címzett válogatott rágalmakkal válaszolt Szilágyi Zsolt EMNP-elnök Klaus Iohannis államfőnek címzett, az autonómiáról szóló párbeszéd elkezdésére szólító levelére Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) magyarellenes kirohanásairól hírhedt Maros megyei képviselője.

Paşcant a Mediafax hírügynökség szólaltatta meg a Szilágyi által az államfő kedden esedékes székelyföldi látogatása alkalmából elküldött nyílt levele kapcsán.

A román politikus szerint Szilágyi felvetése „gorombaság”, ráadásul úgy véli: Erdélyben valójában a magyarok nyomják el a románokat.

„Ez egyszerűen gorombaság, és ha lefordítjuk, amit ez a Szilágyi Zsolt mond, akkor azt üzeni az elnöknek: Tolvajok és korruptak vagytok, mi pedig párbeszédre hívunk benneteket, vagyis még logikai törés is van benne. Egyrészt sérteget, a legkevésbé sem hízelgő címkéket aggat, aztán párbeszédre szólít. (…) Ha egyszer korruptak, bűnözők és destruktív politikát folytatnak, hogyan lehet őket párbeszédre hívni? Még magát Románia elnökét is ezen fővárosi érdekszövetség tagjának tekinti, mivel az elnök is a fővárosi románokat képviseli a Cotroceni-palotában” - fogalmazott Paşcan annak kapcsán, hogy Szilágyi szerint Erdély korrupt és nem hatékony hatalmi központnak tekinti Bukarestet.

A román honatya szerint az EMNP, az RMDSZ és a Székely Nemzeti Tanács időről időre feltámasztja az autonómia ügyét, mivel szerinte egyetlen, közös céljuk van: Románia „etnikai enklávékra” történő felszabdalása. „És időről időre fölmerül ez a területi igényeken alapuló, idegengyűlölő kérés” - tette hozzá Paşcan.

A politikus azt vizionálja, hogy Maros megyében a magyarok és a románok azonos jogokat élveznek, de inkább a románok kerülnek olyan helyzetbe, hogy a magyarok másodrendű állampolgárnak tekintik őket. „A magyar pártok, az EMNP és az RMDSZ politikája arra irányul, hogy etnikai alapon különválasszák a gyerekeket. Arra tanítják őket, hogy különválasztva éljenek, és azt mondják nekik, hogy felsőbbrendűek. (…) Elszigetelődnek, hogy el ne kapjanak valamilyen etnikai fertőzést együtt tanulva és közös tiszteletet tanúsítva egymás iránt” - vázolta az erdélyi magyar-román viszonyra vonatkozó elképzeléseit Marius Paşcan.

Forrás: foter.ro

2017.07.17.