Egyeztetés az Európai Bizottsággal a nemzeti régiók egyenlőségért indított polgári kezdeményezés bejegyzése érdekében

A Székely Nemzeti Tanács küldöttsége folyó év szeptember 8-án, pénteken Brüsszelben tárgyal az Európai Bizottsággal a kohéziós politika reformját és a nemzeti régiók egyenlőségét célul kitűző európai polgári kezdeményezés bejegyzése érdekében.

A Székely Nemzeti Tanács által felkért polgári bizottság 2013 nyarán nyújtotta be az Európai Bizottsághoz a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntartásáért című európai polgári kezdeményezést, melynek lényege, hogy az uniós támogatási politika vessen számot a nemzeti régiók sajátos gazdasági igényeivel, és kezelje azokat kiemelt figyelemmel. Az Európai Bizottság elutasította a kezdeményezés bejegyzését arra hivatkozva, hogy az ügy nem tartozik uniós hatáskörbe. A kezdeményező polgári bizottság részéről ezért Izsák Balázs és Dabis Attila keresetet nyújtottak be az Európai Unió Törvényszékéhez a határozat megsemmisítése érdekében. A luxemburgi törvényszék tavaly elutasította a keresetet. A felperesek fellebbezése nyomán az ügy jelenleg az Európai Bíróság előtt folyik.

A Székely Nemzeti Tanács és a kezdeményező polgári bizottság bízik benne, hogy az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó újabb bizottsági és bírósági gyakorlat alapján a nemzeti régiók ügyében is megnyílt a lehetőség a peren kívüli megegyezésre. Ennek reményében személyes egyeztetést kezdeményeztek az Európai Bizottságnál. A Bizottság elfogadta a felkérést, aminek eredményeként 2017. szeptember 8-án kerül sor a találkozóra a Bizottság brüsszeli épületében. Az egyeztetéseken a kezdeményező polgári bizottság részéről Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja, Dr. Sobor Dávid ügyvéd és Dr. Tárnok Balázs jogi szakértő vesz részt.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata

Sepsiszentgyörgy, 2017. szeptember 6.