A viharban is lángolt az őrtűz Székelykeresztúr mellett

Magasba csaptak a lángok vasárnap a székelykeresztúri Jézus-kiáltón, ahol a székelység autonómiaigényét kifejezve gyújtottak lármafát. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szervezett akción nagyjából ötvenen vettek részt.

Meredek, csúszós út vezetett a székelykeresztúri Jézus-kiáltóra, ahol nagyjából fél hatkor gyújtották meg a szervezők a robusztus máglyát. Halk zene szűrődött ki az őrtüzet körülálló, nagyjából ötven főt számláló tömegből, sokak kezében székely zászló volt. Szerencsére az eső éppen alábbhagyott, de így is csontig hatolt a hideg szél.

Farkas Csaba, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnöke elmondta, hogy voltak települések, ahol a viharos időjárás miatt nem engedélyezték a lármafák meggyújtását. Egyértelmű igény az, hogy mintegy félszáz ember a kegyetlen időjárás ellenére is kijött a Jézus-kiáltóra velünk együtt ébren tartani a székelyföldi autonómiaigényt, számomra azt jelenti, hogy érdemes tovább küzdeni ezért a célért – fogalmazott lapunknak Farkas Csaba. Szerinte a katalánok és más európai népek önrendelkezési küzdelmét figyelembe véve hamarosan Székelyföldön is előrelépésnek kell történnie, de ehhez nem elegek a figyelemfelkeltő akciók, hanem konkrét tárgyalások, tettek kellenek. „Határozottabban, keményebben kell fellépni, mert a szimbolikus gesztusok szépek, de nem elegek. Erőteljesebben kell kiállni Székelyföld önrendelkezéséért, kényszeríteni kell a román karhatalmat, hogy leüljön tárgyalni a székelységgel" – jelentette ki.

A közösségbe tartozni

Az egyik részvevő, Nagy István lapunknak elmondta, a viharos időjárás miatt maga is elgondolkodott azon, hogy kimenjen-e az őrtűzhöz, ám végül úgy döntött, ha egy ember is ott lesz, ő sem maradhat el. „Jó időben sokan eljönnek, a rossz időben kell kitartani” – jegyezte meg. Mint mondta, nagyon fontosak számára a szervezők által megfogalmazott célok, emellett jó érzés a közösséghez való tartozás.

„A legfontosabb talán az, hogy az unokáimnak is legyen helyük ebben az országban, hogy érezhessék, itthon vannak. Évek múltán ne csak a sírjaink legyenek itt, hanem utódaink is itt élhessenek” – fogalmazott Nagy.

A rossz idő miatt egyébként elmaradtak a beszédek és a beígért műsor, viszont a szervezők hoztak némi szalonnát és kenyeret – ezek elfogyasztására, valamint egy baráti beszélgetésre invitálták a jelenlévőket. A rendezvény a székely himnusz eléneklésével zárult.

Szerző: Fülöp-Székely Botond

Forrás: szekelyhon.ro

2017.10.29.