Taktikázik és kivár az RMDSZ (Autonómiatörvény, székely szabadság napja)

Kelemen Hunor szerint taktikai okokból késik az RMDSZ székelyföldi autonómiastatútum-tervezete. Az RMDSZ elnöke azt is elmondta: a szövetség a politikusaira bízza, hogy részt vesznek-e a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) március 10-i marosvásárhelyi tömegrendezvényén, a székely sza­badság napján, és később alakítja ki álláspontját az SZNT autonómiapárti határozattervezetéről.

Kelemen Hunor az RMDSZ szakértői által készített székelyföldi autonómiastatútum-tervezetről elmondta, azt akár holnap is közvitára bocsáthatnák, de várják, hogy a jelenlegi alkotmányhoz igazított változatra vagy a készülő, módosított alaptörvényhez igazított verzióra lesz-e szükség. A két változat kismértékben különbözik egymástól, a készülő új alkotmányra szabott változat arra a tervezett alkotmányos tételre van tekintettel, mely szerint közigazgatási alrégiók is létrehozhatók Romániában. Az RMDSZ elnöke elmondta: a tervezet közvitára bocsátásával mindenképpen meg szeretné várni, hogy az alkotmánybíróság elfogadja-e az alkotmánymódosítás tervezetét, vagy visszaküldi azt a parlamentbe.

Kelemen Hunor azt is meg­jegyezte, hogy elsőként a Ma­gyar Polgári Pártnak mutatják meg a tervezetet, hogy az alakulat kialakíthassa álláspontját. Nyomatékosította: a tavaszi parlamenti ülésszak során mindenképp beterjesztik a törvénytervezetet, de előtte közvitára bocsátják a szöveget. Mint ismert, Kele­men korábban december végére, majd január végére ígérte a tervezet közvitára bocsátását.

Az RMDSZ elnöke azt is elmondta: politikusainak belátására bízza, hogy részt vesznek-e a Székely Nemzeti Tanács által szervezett szé­kely szabadság napján már­cius 10-én Marosvásárhelyen. Még nem tudja, hogy ő maga elmegy-e a rendezvényre, ugyanis az azt megelőző napokon az Európai Néppárt kongresszusán vesz részt, és megtörténhet, hogy az eseményt követő egyeztetések március 10-ig is elnyúlnak. Hangsúlyozta továbbá: a rendezvényt szervező SZNT-nek nagyon oda kell figyelnie arra, hogy tartsa távol a pártpolitikát a rendezvénytől, és ne hangozzanak el RMDSZ-t sértő kijelentések. Azt is meg­jegyezte, ha az SZNT valamilyen nyilatkozatot akarna elfogadtatni az összegyűltekkel, igényt tartanak arra, hogy a dokumentum szövegét közösen dolgozzák ki.

Az RMDSZ elnöke azt is elmondta, a szövetség később alakítja ki véleményét az SZNT arra vonatkozó javaslatával kapcsolatban, hogy a székelyföldi települési önkormányzatok fogadjanak el autonómiapárti határozatokat. Hozzátette, az álláspont kialakításánál jelentős súllyal esik majd latba, hogy miképpen véleményezi a tervezetet az RMDSZ-en belül működő Székelyföldi Regionális Önkor­mányzati Tanács. Meg­­jegyezte: többször is tárgyalt a tervezett önkormányzati határozatokról Izsák Balázs SZNT-elnökkel, és kétségei vannak afelől, hogy ez-e a megfelelő útja az akarat kinyilvánításának. „Ha csupán arra jók ezek a határozatok, hogy az önkormányzatok elfogadják, aztán a prefektus megtámadja, a közigazgatási bíróság pedig érvényteleníti ezeket, akkor pótcselekvés az egész” – vélekedett Ke­lemen Hunor.

 

Forrás: 3szek.ro, 2014.02.14.