Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

1895. június 3-án született Zetelakán, az erdélyi ferences rendi tartományfőnök, történész, író, a románia kommunista rezsimjének áldozata.

1911. augusztus 20-án lépett a szerzetes rendbe, 1918. június 1-jén pappá szentelték, majd Kolozsvárott később Szegeden továbbtanult és doktori fokozatot szerzett. Kolozsváron irányította a Szent Bonaventura nyomdát és könyvkötészetet, és felelős szerkesztője volt a Hírnök és a Katolikus Világ című folyóiratoknak. 1942-ben lett tartományfőnök és hat éven át, elhurcolásáig vezette a rendet. 1948-ban, Márton Áron püspökhöz hasonlóan dacolva az új kommunista rendszer elhatalmasodó egyházgyűlöletével, ő vezette a csíksomlyói búcsú körmenetét, amiért a hatalom emberei már állandóan zaklatták. 1951. augusztus 20-án, Szent István ünnepén, a romániai rendházakból összeszedték a szerzeteseket és Máriaradnára vitték őket. Fortunát atyával kivételesen keményen bántak, őt egy munkatáborba internáltáka készülő Duna-csatornához, ahol embertelen körülmények között dolgoztatták a jogfosztottakat. Fortunát atya 19 hónap után tüdőgyulladást kapott, magatehetetlen beteggé vált, de beszámolók szerint még ekkor is bántalmazták, az ütlegelésekbe halt bele. Zetelaka, szülőfaluja temetőjében szülei sírjánál csak egy emléktábla őrzi emlékét, mivel sírja ismeretlen.

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés